طبق آمار آکادمی ایمپلنت دندانپزشکی آمریکا، تقریباً 3 میلیون نفر در ایالات متحده قبلاً ایمپلنت دندانی دارند. از آنجایی که آنها استاندارد طلایی برای جایگزینی دندان هستند، بسیاری از مردم ایمپلنتهای دندانی را به جای پروتزها برای خوردن راحت، جویدن و صحبت کردن انتخاب میکنند. بدون استفاده از ایمپلنت دندان، از دست دادن دندان میتواند باعث آسیب ساختاری به دهان و فک شود.
کسانی که دندانی از ردیف بالا را از دست داده اند ممکن است از دست دادن استخوان قابل توجهی داشته باشند. بدون استخوان کافی در فک بالا، امکان چسباندن ایمپلنت دندان به سینوس ماگزیلاری که در پشت گونهها و درست بالای فک قرار دارند وجود دارد. این نکته میتواند باعث ایجاد مشکلاتی در سینوسها شود.
در این مقاله آنچه باید در مورد ایمپلنتهای دندانی و عفونتهای سینوس بدانید، آمده است.
سینوزیت و ایمپلنت دندان
سینوزیت زمانی رخ میدهد که بافت پوششی سینوسها ملتهب شود. این مسئله اغلب باعث انسداد سینوس میشود و مایع تولید کننده میکروب ایجاد میکند. اگر عفونت در داخل سینوسها رخ دهد، افراد ممکن است درد صورت، از دست دادن بویایی و درد دندان را تجربه کنند.
سینوزیت میتواند در اثر سرماخوردگی، پولیپ بینی، کاشت ایمپلنت دندانی و نقص سیستم ایمنی رخ دهد.
در بیمارانی که قبل از کاشت ایمپلنت دندانی لیفت سینوس یا پیوند استخوان انجام نمیدهند، خطر ابتلا به سینوزیت پس از جراحی بیشتر است، بهویژه اگر ایمپلنت از طریق فک به داخل حفره سینوس فرو رود. لیفت سینوس استخوان قویتری برای ایمپلنت دندان ایجاد میکند. بیمارانی که سابقه مشکلات یا عفونتهای سینوسی داشتهاند باید در دریافت ایمپلنتهای دندانی بدون پیوند استخوان یا لیفت سینوس احتیاط کنند.
اندازه و موقعیت سینوسها میتواند احتمال نفوذ ایمپلنت به داخل حفره سینوس را افزایش دهد. علاوه بر محل قرارگیری، بسیاری از افراد به طور طبیعی استخوان کمتری در فک بالا دارند (به جز مواردی که به دلیل بازجذب یا بیماری پریودنتال امکان دارد استخوان از دست برود)
تشخیص مشکلات سینوسی همیشه آسان نیست. به کسانی که کاشت ایمپلنت دندانی دارند یا میخواهند آن را انجام دهند، توصیه میشود که برای هر گونه مشکلی، به متخصص دندانپزشکی مراجعه کنند. دندان پزشک میتواند از ابزارهایی مانند دستگاه اشعه ایکس یا اسکنر سه بعدی برای کمک به تشخیص مشکل استفاده کند.حتی هنگام قرار دادن ایمپلنت دندان هم، برخی از دندانپزشکان استفاده از سی تی اسکن را توصیه میکنند. اشعه ایکس سه بعدی به اطمینان از محل مناسب کاشت ایمپلنت، به دندانپزشک کمک میکند.
آیا دندانها و سینوسها به هم وصل هستند؟
همه افراد حفرههای سینوسی در جمجمه دارند. سینوسها از نظر اندازه متفاوت هستند و بزرگترین آنها سینوسهای ماگزیلاری (فک بالا) هستند. اگرچه دلیل وجود سینوس در افراد به طور کامل شناخته نشده است، اما به نظر میرسد که این سینوسها در مرطوب کردن هوایی که تنفس میکنیم نقش دارند. سینوسها همچنین ممکن است به صحبت کردن افراد کمک کنند.
سینوسهای فک بالا در نزدیکی دندانهای بالایی قرار دارند. اگر قسمت پایینی گونههای خود را فشار دهید، تشخیص اینکه دندانها به کجا ختم میشوند و استخوان گونهها شروع میشوند ممکن است دشوار باشد. این به این دلیل است که حفره سینوسی یک فضای توخالی است که بسیار نزدیک به ریشه دندانها است. هنگامی که سینوسهای ماگزیلاری ملتهب میشوند، اغلب فشار دردناکی بر دهان ایجاد میکنند. این درد به طور معمول در هر دو سمت راست و چپ دندانهای آسیاب عقب احساس میشود.
هر تنفس هوا مستقیماً از بینی و سینوسها عبور میکند. اگر سینوسها عفونی یا ملتهب باشند، میتواند باعث ایجاد درد مبهم اما مداوم در دهان شود.
نه تنها سینوسها روی دندانها تاثیر میگذارند، بلکه دندانها روی سینوسها نیز تاثیر میگذارند. اگر ریشه دندان عفونی یا ملتهب شود، اغلب به سینوسها گسترش مییابد. عفونتهای طولانیمدت مانند آبسه دندان میتوانند باعث تابش درد از فک به نواحی دیگر از جمله گردن و سر شوند.
دردهای سینوسی را میتوان در نزدیکی دندانهای آسیاب بالایی احساس کرد. هنگامی که مخاط در سینوسها ایجاد میشود، روی اعصاب موجود در ریشه دندانهای بالایی نیز فشار وارد میشود. اگر مشکلات سینوسی ناشی از آبسه دندان باشد، علائم میتواند از آبریزش بینی تا قرمزی چشم متغیر باشد.
ممکن است برای برخی از این علائم در عفونت های جدی نیاز به جراحی باشد. نگرانیهای خطرناک سلامتی ناشی از عفونتهای سینوس درماننشده یا شدید میتواند شامل دشواری در تنفس و تورم مزمن باشد. در موارد خاص، سینوسها میتوانند برای کسانی که علاقه مند به کاشت ایمپلنت دندان هستند نیز مشکل ایجاد کنند.
لیفت سینوس چیست؟
نوعی جراحی سینوس که به لیفت سینوس معروف است، اغلب قبل از کاشت ایمپلنت دندان انجام میشود. سینوس لیفت نوعی پیوند استخوان است که برای تقویت فک طراحی شده است. همانطور که از نام آن پیداست، دندانپزشک بافت سینوس را در حین جراحی بلند میکند تا فضایی برای قرار دادن پیوند استخوان برای آنها وجود داشته باشد.
پیوند استخوان میتواند از بدن شما، اهداکننده یا حتی مصنوعی باشد. در عمل، استفاده از فاکتورهای رشد از پلاسمای خود بیمار در تمام جراحیهای لیفت سینوس برای افزایش سرعت بهبود و همچنین نتیجه نهایی، روتین است. میزان استخوانی که دندانپزشک در آن ناحیه قرار میدهد به ضخامت استخوان در ابتدا بستگی دارد، اما معمولاً چند میلی متر استخوان در آن ناحیه قرار میگیرد.
معمولاً یک دوره انتظار بین جراحی سینوس لیفت و قرار دادن ایمپلنتهای دندانی وجود دارد، اگرچه تعداد قابل توجهی از موارد را میتوان به طور همزمان انجام داد. در این موارد، بیمار باید از قبل مقدار کافی استخوان در فک داشته باشد تا از ایمپلنت پشتیبانی کند در حالی که استخوان پیوند شده در جای خود جوش میخورد. دوره انتظار به استخوان پیوند شده زمان میدهد تا کاملاً با استخوان موجود مشبک شود. این انتظار، به پیوند بافت و فک کمک میکند.
افزایش سینوس اغلب برای ایمپلنت دندان ضروری است. این نوع جراحی برای افراد در هر سنی مورد استفاده قرار میگیرد و بهداشت دهان و دندان بر آن تاثیری ندارد.
مشکلات سینوس بعد از عمل دندان چقدر شایع است؟
مشکلات سینوسی به ندرت پس از انجام کارهای دندانپزشکی رخ میدهد. پیوندهای استخوانی که قبل از ایمپلنت استفاده میشوند، راهی موفق برای به حداقل رساندن احتمال عفونت و التهاب هستند. در صورت رعایت نکردن دستورالعملهای پس از مراقبت، ممکن است عوارض ایجاد شود، اما تا حد زیادی قابل پیشگیری است.
در مورد ایمپلنت مشکل دار، برداشتن ایمپلنت به دندان پزشک اجازه میدهد تا با بیمار شروع به کار کند. ممکن است قبل از اولین جراحی ایمپلنت به اندازه کافی (یا هیچ استخوانی) در جای خود پیوند زده نشده باشد.
پس از برداشتن ایمپلنت آسیب دیده، دندانپزشک میتواند پیوند استخوان یا لیفت سینوس را انجام دهد. هنگامیکه استخوان پیوند شده محکم در جای خود قرار گرفت، میتوان ایمپلنت جدیدی را قرار داد. این مسئله باید مشکلات بیمار را حل کند. پیشگیری از مشکلات سینوسی اغلب سادهتر از رفع آنها بعد از عمل است. اگر دندانی را در قوس بالایی خود از دست داده اید و نگران تأثیر گذاشتن ایمپلنت روی سینوسهای خود هستید، با متخصصان آرمانیستا تماس بگیرید.
چند توصیه
اگر مشخص شود که حفره سینوس شما سوراخ شده است؛ متأسفانه برای انجام ایمپلنتهای دندانی، به پیوند استخوان نیز برای جایگزینی استخوان از دست رفته نیاز دارید.
برای نظر دوم توصیه میشود به دندانپزشک دیگری بروید. اطمینان حاصل کنید که دندان پزشکی با تجربه زیاد در کاشت دندان است. گزینه دیگر مراجعه به پزشک گوش و حلق و بینی یا جراح دهان است. اجازه دهید شما را معاینه کنند بدون اینکه به آنها بگویید چه کسی ایمپلنتها را گذاشته است. به این ترتیب شما یک نظر بی طرفانه دریافت خواهید کرد.
دیدگاه خود را بنویسید